T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / HORASAN - Fehmi Bilge Ortaokulu

İstasyon Tekniği ile Noktalama İşaretleri

İstasyon Tekniği  bütün sınıfın her aşamada (her istasyonda) çalışarak bir önceki grubun yaptıklarına katkı sağlayarak bir basamak ileri götürmeyi, yarım kalan işi tamamlamayı öğreten bir yöntemdir.İstasyonlar öğrencilerin eş zamanlı olarak çeşitli öğrenme aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri merkezlerdir. Öğrenme istasyonları, sınıf tartışmalarını geliştiren yararlı bağımsız bir çalışma sağlar. Öğretmenler sık sık öğrenme istasyonlarının sadece ilköğretim öğrencileri için uygun olduğunu farz ederler ama daha üst sınıflardaki öğrencilerde öğrenme istasyonundan yararlanabilirler. Öğrenme istasyonu, öğrencilere yeni bir konu öğretmede en önemli öğretme stratejilerinden biridir.

İstasyon seçiminde bazen öğrenci bazen de öğretmen belirleyici olabilir. Öğrenciler farklı hazır bulunuşluk düzeylerine göre farklı öğrenme görevi ve aktivitesine yönlendirilecektir. Böylece bir konu da kazanmış oldukları üzerinde durmayacak ve kendi açısından boşa vakit geçirmemiş olacaktır. Öğrenci farklı aktivitelerle o konuda pratik yapacağı gibi, bazen arkadaşlarına öğretebilecek bazen de o konuyla ilgili proje hazırlayabilecektir. Her ne kadar otuzu askın mevcudu olan sınıflarda, bu tür (etkinlik boyunca bütün öğrencilerin katılımcı ve ayakta olduğu) yöntemlerin uygulanmasında zorluklar var ise de, öğretmen sınıfın yarısını gözlemci yaparak bu zorluğu asabilir.

Sınıfın tamamı 3–4–5 ya da daha fazla istasyona bölünür. Bu istasyonlar örnek olay, neden sonuç değişkenlerini yazma, slogan yazma, afiş hazırlama, şiir;öykü yazma gibi istasyonlar olabilir. Her istasyona gidecek öğrenciler belirlenir. Tüm öğrenciler görev alır. Her gruba bir gözlemci yada istasyon şefi atanır (bu işi öğretmende üstlenebilir). Şef gruba kılavuzluk yapar, iş bitince ürünleri toparlar. Gruplar istasyonlara dağılı, her grup gittiği istasyonda 10 dakika çalışır. Süre sonunda gruplar yer değiştirir. Tüm grupların tüm istasyonda çalışması sağlanır.İstasyona gelen her yeni grup bir önceki grubun bıraktığı yerden devam eder. Süre sonunda tüm grupların işleri toparlanır.

 

Öğrenme istasyonu nedir? 

Öğrenme istasyonu özel bir bilgiyi ya da beceriyi öğrencilere kazandırmak için öğrencilere fırsat verir. Öğrenme istasyonu sık sık sınıf dışında bulunur. Öğrenme istasyonundaki öğrenciler gerçek dünyayla iletişim halinde becerilerini ve bilgilerini gerçekleştirirler. Malzemeleri gerçek dünyadandır ve onun kaynaklarını öğrenme için kullanırlar. Buna ek olarak, bazı öğretici kaynaklar öğrenme işlemi sırasında direkt elde edilmek zorunda olabilir. Öğrenme istasyonları çevreyle ve farklı insanlarla öğrencilerin ilişki kurmasına izin verir. İnsanlar çoğunlukla farklı fikirlere ve düşüncelere sahiptirler ve bu gerçek durumun nasıl olduğunu Anlamaları açısından öğrenciler için çok yararlı olacaktır.

 

Günlük Hayatla İlişkisi

Pek çok öğrenci, araştırdıkları şeyin önemini kendilerine ve diğer insanlara olan etkilerini hissederek anlarlar.

Diğer Öğretmenlerle İlişkisi

Öğrenme istasyonun hazırlanması, öğretmenler arasında bir takım çalışmasının başlamasını sağlayabilir.

 

5.sınıf Türkçe ders kitabı Bir İp Bul Atla metninin etkinliklerinde yer alan istasyon tekniği etkinliğinde öğrencilerimiz 3 gruba ayrıldı ve etkinlikte belirlenen afiş, broşür ve slogan istasyonlarına dağıtıldı. Daha sonra ise öğrencilerimizde nokta ve virgülün işlevleriyle ilgili bulundukları istasyon doğrultusunda belirlenen süre içinde çalışmaları istendi. Süre dolduğunda gruplar istasyon değiştirerek diğer istasyonda yarım kalan çalışmaları devam ettiler. Tüm gruplar 3 istasyonda da çalıştığında çalışma sonlandırıldı ve yapılan çalışmalar öğrenciler tarafından incelendi.

Bu etkinlikle öğrencilerimizin takım çalışması, zaman yönetimi, yarım kalan işi tamamlayabilme becerilerinin gelişmesine katkıda bulundu.

 

07-12-202407-12-202407-12-202407-12-202407-12-202407-12-202407-12-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.12.2024 - Güncelleme: 07.12.2024 16:15 - Görüntülenme: 195
  Beğen | 0  kişi beğendi